Hyppää pääsisältöön
Ohjauskeskus Tampere

Rautatieliikenteenohjaus

Liikenteenohjaus valtion rataverkolla on Finrailin päätehtävä ja suurin liiketoiminta-alue.

Rautatieliikenteen ohjauksesta vastaavat liikenneohjaajat, joilla on Trafin määrittelemä liikenneohjaajakelpoisuus. Rautatieliikenteen ohjauksen lisäksi liikenneohjaajien tehtäviin kuuluvat kulkuteiden turvaaminen, vaihtotyön luvananto sekä ratatöiden turvaaminen ja luvananto. Liikenneohjaajat vastaavat myös liikenteen häiriö- sekä poikkeustilanteiden hoitamisesta yhdessä eri sidosryhmien, kuten pelastuslaitoksen sekä alan muiden toimijoiden kanssa. Vuonna 2017 Finrailin henkilöstöstä noin 80 prosenttia työskenteli liikenteenohjaustehtävissä.

Liikenteenohjaus on keskitetty ohjauspalvelukeskuksiin, jotka sijaitsevat Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Joensuussa, Pieksämäellä ja Kouvolassa. Näiden suurempien ohjauspalvelukeskuksien lisäksi liikennettä ohjataan myös erillispisteistä, joita on useammalla paikkakunnalla.

Liikenteenohjausta tehdään kaikkina vuorokauden aikoina, vuoden jokaisena päivänä.

Väylävirasto rataverkon haltijana vastaa liikenteenohjauksesta valtion rataverkolla. Se ostaa liikenteenohjaus-, matkustajainformaatio- ja liikennesuunnittelupalvelut Finrail Oy:ltä. Finralin rataliikennekeskus vastaa rautatieliikenteen valtakunnallisesta kokonaishallinnasta.

Finrailin liikenteenohjauksen tehtäväkokonaisuudet

  • Rautatieliikenteen ohjaaminen ja turvaaminen valtion rataverkolla
  • Ratatöiden turvaaminen ja luvananto ratatöille
  • Rataverkon ja raideliikenteen poikkeustilanteiden hallinta turvallisuus säilyttäen ja haitat minimoiden