Hyppää pääsisältöön
Karttakuva Itämeren alusliikenteestä

Digitrafficilla vaikuttavuutta: Pohjoinen kasvuvyöhyke tekee tietoa näkyväksi datavisualisoinnin keinoin

Pohjoinen kasvuvyöhyke ulottuu Tukholmasta Turun ja Helsingin kautta aina Pietariin, yhdistäen 330 miljardin euron talousalueen ja yli 13 miljoonaa ihmistä. Suomessa siihen kuuluvat kaikki eteläisen Suomen maakunnat sekä niiden suurimmat kaupungit. Pohjoinen kasvuvyöhyke toimii ketterän kehitysalustan tavoin, ja se vauhdittaa muun muassa saavutettavuuteen, logistiseen toimivuuteen sekä sujuvaan pendelöintiin liittyvää kehitystyötä. Miten siis tehdä näkyväksi liikkumista ja liikennettä, jotta se samalla vahvistaisi kasvuvyöhykkeen houkuttelevuutta työssäkäynti-, investointi-, yritys- ja matkailualueena? Tästä esimakua antaa Pohjoisen kasvuvyöhykkeen tietopalvelu, jossa hyödynnetään nyt myös Digitrafficin reaaliaikaista liikennetietoa.

Pohjoinen kasvuvyöhyke on kotimaisen ja kansainvälisen maa-, meri- ja lentoliikenteen solmukohta, joka ei nuku koskaan. Pohjoisen kasvuvyöhykkeen kautta kulkee esimerkiksi suurin osa Suomen viennistä, tuonnista sekä henkilöliikenteestä. Dataa on tarjolla paljon ja kerrottavaa riittää.

"Tietoa ja eri lähdedataa on saatavissa runsaasti. Oleellista on valita käyttöön tästä datamassasta se oikea ja luotettava tieto kaiken perustaksi. Monet käsitteet ja ilmiöt ovat usein myös hankala hahmottaa, joten selkeys ja konkreettisuus kannattaa pitää mielessä kaiken matkaa. Tässä toimiva keino on etenkin datavisualisointi. Esimerkiksi huoltovarmuus on ollut viime kuukausina asia, jota jokainen meistä on varmasti jossain kohdin pohtinut. Miten logistiikka pelaa ja tavara kulkee, kun arki muutoin tuntuu pysähtyneen? Vastauksen tähän voi antaa vaikkapa reaaliaikaisesti päivittyvä liikennetieto esimerkiksi laivoista ja satamista", taustoittaa Pohjoisen kasvuvyöhykkeen yhteysjohtaja Marjo Uotila.

Datavisualisoinnin työkaluilla Pohjoista kasvuvyöhykettä kuvaamaan 

Avoimen lähdekoodin paikkatietoratkaisuihin ja avoimeen dataan erikoistunut Gispo Oy toteutti Pohjoiselle kasvuvyöhykkeelle datavisualisoinnin, joka tuo reaaliaikaista tietoa kasvuvyöhykkeen verkkosivuille, jonne piirtyvät niin reaaliaikainen laiva- ja junaliikenne kuin myös työmatkaliikkumisen virrat.

"Tahtotilana oli luoda vaikuttavaa paikkatietoviestintää, jossa sijaa oli annettu kunnolla myös informaatiomuotoilulle. Dataa yhdistelemällä ja visualisoimalla loimme kuvan Pohjoisen kasvuvyöhykkeen merkityksestä liikenteen solmukohtana ja kasvun keskuksena. Uusi alusta onkin helppo tapa viestiä sekä päättäjille että asukkaille Pohjoisen kasvuvyöhykkeen merkityksestä niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin", kertoo paikkatietoasiantuntija ja Gispo Oy:n osakas Topi Tjukanov.

Traffic Management Finlandin kehittämispäällikkö Mika Ahvenainen alleviivaa hänkin osaltaan innovatiivisen otteen merkitystä liikennedatan hyödyntämisessä. 

"Liikennedatan hyödyntämisessä innovatiivinen ote ja osaaminen näkyy kyllä lopputuloksessa. Dataa on tarjolla runsaasti ja tässä tapauksessa sitä on osattu hienosti käyttää omalle organisaatiolle tärkeiden teemojen esittelemiseen. Hyvä visualisointi tekee avoimesta datasta näkyvää, antaa katsojalle selkeän kokonaiskäsityksen ja ohjaa esimerkiksi tietoon pohjautuvaan päätöksentekoon", summaa Traffic Management Finlandista kehittämispäällikkö Mika Ahvenainen.

Pohjoisen kasvuvyöhykkeen tietopalvelu kertoo esimerkiksi sen, miten henkilö- ja rahtijunat ovat viimeisen vuorokauden aikana kulkeneet. Tieto tähänkin tulee suoraan Digitrafficin avoimen rajapinnan kautta. Löydät tämän ja monet muut Pohjoisen kasvuvyöhykkeen visualisoinnit osoitteesta http://www.kasvuvyohyke.fi/. Tulossa on lähikuukausina julkaisuun myös paljon uusia visualisointeja, joihin kannattaa käydä tutustumassa!
_____________________________
Digitrafficin kautta on saatavissa ajantasaista liikennetietoa Suomen tieliikenteestä, rautatieliikenteestä ja meriliikenteestä. Kaikki Digitraffic -palvelun kautta jaettava tieto on koneluettavaa avointa dataa ja on käytettävissä Creative Commons 4.0 Nimeä -käyttöluvalla, mikä mahdollistaa uusien palveluiden ja ohjelmistojen kehittämisen. 

http://www.kasvuvyohyke.fi
https://www.gispo.fi
http://www.digitraffic.fi

Jaa