Hyppää pääsisältöön
Auto ja talvinen tie

Hiihtolomaliikenne alkaa perjantaina – miten varautua tienpäälle?

Perinteinen talvilomakausi on jälleen käynnistymässä, kun koulujen hiihtolomat starttaavat totutusti kolmessa erässä viikoilla 8, 9 ja 10. Maanteillä lomakausi näkyy etenkin etelästä pohjoiseen suuntautuvan liikennemäärän kasvuna. Omaa matkaa suunnitellessa kannattaa varautua liikenteen ajoittaisiin jonoutumisiin ja keskinopeuksien alenemisiin. Sääolosuhteita ja ruuhkatilanteita voi tarkastella vaikkapa Liikennetilanne -palvelusta tai sen juuri uudistuneesta mobiiliapplikaatiosta.

Hiihtolomaliikenne on alkamassa perjantaina 14.2. eteläsuomalaisten aloittaessa lomansa. Liikennemäärän nousu on kuitenkin suhteellisen maltillista.

"Perjantai 14.2. on perinteisesti se vilkkain hiihtolomaliikenteen päivä, joka näkyy etenkin Helsingin ulosmenoteillä ja valtateillä 4 ja 5 aina Jyväskylään ja Mikkeliin asti. Liikenne vilkastuu jo puolenpäivän jälkeen ja jatkuu siitä alkuiltaan. Myös viikonloppuna 15. - 16.2. liikennemäärät ovat tavanomaista viikonloppua isommat etenkin valtatiellä 4 Helsingistä aina Kemiin saakka sekä valtatiellä 5 Heinolasta Varkauteen", kertoo yksikönpäällikkö Mika Jaatinen ITM Finlandin tieliikennekeskuksesta.

Lomakauden muut liikennehuiput ajoittuvat sitä seuraaville perjantaille ja viikonlopuille, kun lomaa viettävät viikolla 9 Väli-Suomi ja viikolla 10 Itä- ja Pohjois-Suomi. 

•    Pe 21.2. liikennemäärät ovat nousussa Heinola - Kemi välillä (valtatie 4) sekä Heinola - Varkaus välillä (valtatie 5). La 22.2. liikennettä on normaalia enemmän Heinola - Kemi välillä (valtatie 4) ja erityisesti Jyväskylä - Kemi välillä. Lisäksi liikennemäärät ovat lisääntyneet Mikkeli - Varkaus välillä (valtatie 5). Su 23.2. on vilkkain päivä etelään päin suuntautuvassa liikenteessä, joskin Jyväskylän pohjoispuolella liikennemäärät jäävät sunnuntaina alhaisemmiksi kuin lauantaina.
•    Hiihtolomien viimeisenä viikonloppuna la 7.3. - su 8.3. liikenne on vilkasta erityisesti Oulu - Kemi - Rovaniemi välillä (valtatie 4) sekä Oulu - Kuusamo välillä (valtatie 20).

Varaa matkantekoon riittävästi aikaa - jätä keli- ja pelivaraa

Tulevina hiihtolomaviikonloppuina tieliikenne on vilkkaampaa kuin tavanomaisina talviviikonloppuina, joten matkalle kannattaa varata normaalia enemmän aikaa. Myös etukäteisvalmisteluilla on suuri merkitys turvalliseen matkantekoon.

"Hiihtolomaliikenne suuntautuu monella kohti pohjoista. Vaihtelevat keliolosuhteet on siten syytä pitää mielessä, sillä vesi ja räntä muuttuvat nopeasti jääksi ja lumeksi. Turvalliseen matkantekoon vaikuttaakin juuri keliolosuhteiden huomioiminen, jossa esimerkiksi auton etukäteistarkastus sekä ajon aikana riittävät tauot, pitkät turvavälit sekä turhien ohitusten välttäminen on hyvä pitää mielessä. Kannattaa myös katsoa ennen matkalle lähtöä tuorein kelitieto ja ruuhkatilanteet Liikennetilanne -palvelustamme", muistuttaa Mika Jaatinen.

ITM Finland toivottaa turvallista matkaa hiihtolomaliikenteeseen! Lisätietoja ajokeleistä ja ruuhkatilanteesta löytyy kootusti liikennetilanne.tmfg.fi -sivuilta ja nyt kätevästi myös sen mobiiliversiosta, jonne on lisätty uusina ominaisuuksina mm. tieliikenteen muuttuvat opasteet nopeusrajoitus- ja varoitustietoineen, tiesääasemien informaatio sekä tarkennettu ajokeliennuste.