Hyppää pääsisältöön

Junamatkustajien palvelut paranevat: Uutta rautateiden matkustajainformaatiojärjestelmää pilotoidaan Leppävaarassa

Julkaistu 2.9.2020

Rautateillä käytössä ollut matkustajainformaatiojärjestelmä on tullut tiensä päähän. Yli 20 vuotta palvellut kuulutusjärjestelmä korvataan uudistuksessa tekniikaltaan modulaarisella ja uudenaikaisella matkustajainformaatiojärjestelmällä, jonka käyttöönottoa pilotoidaan ensimmäisenä Espoon Leppävaaran asemalla 2.-3.9.2020.

 Tavoitteena on tarjota junamatkustajille aiempaa tasalaatuisempia ja yhtenäisempiä kuulutuksia koko Suomessa. Uuden järjestelmän myötä mm. näyttöjen seuranta parantuu ja siten niiden huolto ja toimintavarmuus. Pilotoinnissa kuuluu myös uutta, sillä kaikille junamatkustajille tuttu asemien kuulutusääni ”Eva” jää pois käytöstä ja testauksessa uusi ääni kaikuu jo kuulutuksissa.

 Pilotissa testataan uuden matkustajainformaatiojärjestelmän eri toimintojen toimivuutta tuotantoa vastaavassa ympäristössä. Osa aseman näyttölaitteiden sekä kuulutuslaitteiston ohjelmistoista muutetaan sellaiseksi, että niiden ohjaus uudella järjestelmällä on mahdollista.

Testattavia toimintoja ovat esimerkiksi näyttöjen valmistelut ja päivitys, laitetilan muutokset, näyttölaitteiden sisällön esitystavat ja kuulutusäänen toimivuus. Pilotoinnin avulla on tarkoitus myös löytää ohjelmistosta ja sen toiminnallisuuksista mahdolliset puutteet ja virheet, jotta ne saadaan kuntoon ennen lopullista käyttöönottoa.

Tehokkuutta poikkeustilanteiden viestintään

 ”Uusi matkustajainformaatiojärjestelmä on selkeästi edeltäjäänsä kehittyneempi, syntetisoitu. Tärkeintä tulevassa uudistuksessa on kuitenkin se, että sen myötä saamme etenkin poikkeustilanteiden viestinnän hoidettua entistä tehokkaammin, sillä uusi järjestelmä muuntaa ohjauskeskuksesta kirjoitetun tekstin suoraan kuulutukseksi", kertoo Finrailin matkustajainformaatiopäällikkö Tuomas Lehteinen.

”Matkustajille merkittävimmät muutokset ovat erilaiset aikataulujen esitystavat eri näyttölaitteilla ja tietenkin aivan uusi kuulutusääni. Lisäksi käyttöön otetaan kuulutusäänen text-to-speech-teknologia, jolla kuulutukset muodostetaan asemille. Pilotissa käytettävät infolaitteet toimivat asemalla normaalien näyttöjen tapaan, joista matkustajat saavat tietoa junien kulusta sekä poikkeustilanteista, mutta esitystavaltaan hieman erilaisella ilmeellä”, jatkaa Lehteinen.  

Koko Suomessa uusi järjestelmä käytössä keväällä 2021

Pilotissa havaitut puutteet ja viat korjataan seuraavien viikkojen aikana. Tavoitteena on, että asemien käyttöönottoon päästään vielä syyskuun lopulla. Käyttöönotto aloitetaan asema asemalta Etelä-Suomen ohjausalueelta. Kokonaisuudessaan käyttöönotto kestää arviolta noin 8-10 kuukautta, jonka jälkeen Suomessa pitäisi olla kaikilla asemilla uusi matkustajainformaation keskus- ja ohjausjärjestelmä käytössä.

Leppävaaran asema valikoitui pilotointikohteeksi, koska se on kooltaan pieni, mutta siellä on kuitenkin riittävä liikennöintitiheys. Lisäksi asemalla on mahdollisuus pilotoida sekä kauko- että lähiliikenteen toiminnallisuuksia.

Jaa