Hyppää pääsisältöön
Liikenteen päästöt voidaan puolittaa 2030 mennessä

Liikenteen päästöt voidaan puolittaa 2030 mennessä

Julkaistu 23.6.2020

Liikenne- ja logistiikkapalveluiden toimialojen tiekartta vähähiiliseen liikenteeseen julkaistiin viime viikolla. Tiekartan mukaan näyttää siltä, että liikenteen päästöjen puolittaminen 2030 mennessä on mahdollista.

Työryhmä luettelee tavoitteeseen pääsemiseksi seuraavia keinoja:

  • uusiutuvien polttoaineiden käytön lisääminen
  • autokannan uusiutuminen
  • joukkoliikenteen, liikenteen infrastruktuurin ja kestävien liikennepalveluiden kehittäminen
  • logistiikan digitalisaation edistäminen

”Tiekartan keinot ovat hyvin linjassa Traffic Management Finlandin strategian ja liikennevision kanssa. Tavoitteenamme on älykkäillä liikenteenohjauksen palveluilla ja liikenteen dataa hyödyntämällä auttaa liikennealan toimijoita uudenlaisten palvelujen luomisessa. Älykkäät ratkaisut lisäävät turvallisuutta ja sujuvuutta sekä säästävät ympäristöä niin henkilö- kuin tavaraliikenteessäkin”, vaikuttavuusjohtaja Mikko Saariaho sanoo.

Tiekartan mukaan liikenteen päästöt on mahdollista vähentää määrätietoisilla toimilla 51 prosentilla vuoteen 2030 mennessä ja 59 prosentilla vuoteen 2035 mennessä.

Päästöjen alentamiseksi työskennellään laajalla rintamalla

Liikenteen päästöjen vähentämiseksi tehdään aktiivisesti työtä usealla taholla. Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä valmistelee Fossiilittoman liikenteen tiekarttaa, jossa etsitään keinoja liikenteen päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi. Liikenne- ja logistiikkapalveluiden toimialojen tiekartta tukee ministeriön työtä.

”On hienoa, että liikenteen päästöjen alentamiseksi työskennellään laajalla rintamalla. Edistämme omalta osaltamme liikenteen päästöjen vähentämistä henkilöliikenteessä vaikuttamalla digitalisoituvien matkaketjujen avulla eri liikennemuotojen välisiin markkinaosuuksiin sekä varmistamalla laadukkaalla liikenteenohjauksella väylien tehokkaan käytön, kunnossapidon optimoinnin ja sujuvan liikenteen. Logististen ketjujen toimintaa voimme parantaa tukemalla eri liikennemuodot ylittävien kuljetusketjujen tehokkuutta muun muassa reaaliaikaisen liikennetiedon ja tietojärjestelmien avulla”, Saariaho avaa.

Viime viikolla julkaistun liikenne- ja logistiikkapalveluiden tiekartan ovat toteuttaneet Palvelualojen työnantajat Palta, Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliitto, Autoalan Tiedotuskeskus, Logistiikkayritysten Liitto, Paikallisliikenneliitto, Linja-autoliitto ja Älykkään liikenteen verkosto – ITS Finland.

Lue lisää ja katso viime viikon julkistustilaisuus Paltan sivuilta.

Jaa