Skip to main content
Helsinki-Vantaa tower

Flygtrafiktjänstebolaget ANS Finland anpassar fortsatt sin verksamhet

Coronaviruspandemin har slagit särskilt kraftigt mot flygbranschen. Antalet flygningar i Finland just nu är cirka 80–90 procent lägre jämfört med nivån vid samma tid i fjol och tolv flygplatser har för tillfället ingen trafik. Under den tid som begränsningarna gäller, koncentreras den internationella flygtrafiken till Helsingfors-Vanda, Åbo och Mariehamn.

På grund av de internationella begränsningarna angående flygtrafiken har också efterfrågan på flygtrafiktjänsterna minskat kraftigt. För första gången förhandlades anpassningsåtgärder med personalrepresentanter hos ANS Finland i slutet av mars, och då kom man överens om permitteringsåtgärderna fram till slutet av maj. Därefter har flygverksamheten inte återhämtat sig på önskat sätt och en snabb återhämtning verkar inte särskilt sannolik, vilket är anledningen till att ANS Finland har igen i april förhandlat med personalen för att skapa besparingar.

"Vi startade de första förhandlingarna så fort som möjligt för att kunna anpassa våra kostnader så att vi skulle ha varit redo direkt när flygverksamheten startade igen. Utvecklingen för flygtrafikens snabba återhämtning ser dock inte så bra ut som vi önskade och därför måste vi tyvärr diskutera anpassningar med personalen på nytt. I dag har vi kommit överens om extra permitteringar för att skapa besparingar. Jag uppskattar vår personals flexibilitet och vilja att diskutera utmaningar och lösningar i denna utmanande situation," säger ANS Finlands verkställande direktör Raine Luojus.

Besparingar som man kommit överens om med personalen uppnås genom att lönekostnaderna minskas, vilket i praktiken betyder att personalen permitteras. Vid permitteringarna och hur de riktas fäster man nu speciell uppmärksamhet till affärsverksamhetens krav, och permitteringarna genomförs på olika sätt i olika enheter.

"Coronaepidemin har visat sig vara oförutsägbar och den har slagit mot hela flygbranschen med allvarliga påföljder.  Nu ser det ut som att krisen som drabbat flygbranschen fortfarande kommer att förlängas. Det är viktigt att vi kunnat komma överens om de nödvändiga anpassningsåtgärderna på ett öppet sätt och i ett fungerande samarbete med arbetsgivaren och att vi kunnat undvika uppsägningar, " berättar Finlands flygledarförbund SLJY:s huvudförtroendeman Katariina Syväys.

Samarbetsförhandlingarna berör hela personalen inom Air Navigation Services Finland Ab, sammanlagt ca 420 personer.

 

Dela

Etiketter