Skip to main content

Tjänsten Digitraffic har redan 14 miljoner gränssnittsanrop per dag: Allt fler finländare rör sig lättare med hjälp av trafikinformation i realtid

Finländarna rör sig aktivare än tidigare med stöd av trafikinformation i realtid. Detta framgår av det ökade antalet användare på Digitraffic som är trafikstyrningskoncernen Traffic Management Finlands marknadsplats för trafikinformation. Under 2019 gjordes det redan 14 miljoner gränssnittsanrop till Digitraffic.

Öppna data som Digitraffic tillhandahåller utnyttjas i omfattande utsträckning bland annat i navigationssystemen och navigationstjänsterna för vägtrafiken och i mobilappar avsedda för konsumenter. Traffic Management Finland har som mål att hjälpa aktörer inom trafikbranschen att skapa nya slag av tjänster genom att erbjuda utvecklare tillgång till öppen data om trafiken. Data uppkommer bland annat i trafikstyrningssystem, system som mäter trafiken och i system för uppföljning av väderleksförhållanden och väglag. 

”Användningen av data i vår tjänst Digitraffic ökade tydligt i fjol. Detta visar att det finns en efterfrågan på information om trafiken och företagen som verkar på trafikmarknaden utvecklar för tillfället i rask takt sin verksamhet och även sina tjänster avsedda direkt för konsumenter där data har en central roll. Vi inbjuder alla att ta del av och berika data samt att bygga upp världens säkraste, smidigaste och miljövänligaste trafik med hjälp av smarta tjänster”, säger ekosystem- och teknologichef Janne Lautanala vid Traffic Management Finland.

Data i realtid ger tjänster för en smidigare trafik

Digitraffic ger tillgång till aktuell trafikdata om vägtrafiken, järnvägstrafiken och sjötrafiken i Finland. Det sista tillägget i tjänsten utgjordes av förändringsbar information på trafikmärken som för tillfället omfattar bildskärmsinformation i realtid för 210 trafikmärken med förändringsbara hastighetsbegränsningar och varningar. I framtiden utvidgas informationsinnehållet både geografiskt och med nya märkestyper.

Utvecklingen av databaserade tjänster gör det möjligt att förena olika trafikformer till smidiga transport- och resekedjor.

Traffic Management Finland publicerade i höstas appen Trafikläget avsedd för konsumenter i vilken Digitraffics data används och i vilken det till exempel ingår information om pågående vägarbeten, trafikstörningar, viktbegränsningar och vinterunderhåll. Tjänsten omfattar dessutom bilder från hundratals väglagskameror runt om i Finland och information om isvägar, körväglag och varningar till havs. För järnvägstrafikens del ingår i appen tidtabeller och precisionsinformation för persontrafik för enskilda stationer. I tjänsten går det också att lämna respons om trafikledernas skick och göra anmälningar om smidigheten i trafiken.



Traffic Management Finland har som mål att i enlighet med sin strategi tillsammans med sina partner bygga upp världens säkraste, smidigaste och miljövänligaste trafik.

Läs mera:

www.digitraffic.fi
https://liikennetilanne.tmfg.fi/
https://junalahdot.fi/junalahdot/main
https://asemainfo.fi/sv/ingangssida/

https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.tmfg.liikennetilanne&hl=en

https://apps.apple.com/fi/app/liikennetilanne/id1467729357

 

 

Dela