Hyppää pääsisältöön

Data liikenteen tulevaisuuden keskiössä 

Liikenteen tulevaisuus on kiinni monesta tekijästä. Liikenteestä kerättävä data sekä vauhdittaa tulevaa kehitystä että auttaa ennakoimaan tulevia kehityspolkuja. Väestönkasvun takia kaupungistuminen ja kaupunkialueiden laajeneminen lisäävät kuljetustarpeita, liikenneruuhkia ja joukkoliikenteen kysyntää.

Teknologia kehittyy ja päästöt laskevat samalla kun liikenteen turvallisuus ja sujuvuus kasvavat. Esimerkiksi sähkö- ja vetykäyttöiset ajoneuvot yleistyvät. Itseohjautuvuuden lisääntyminen voi auttaa parantamaan liikenteen turvallisuutta. Uudet, eri liikennemuotoja yhdistelevät, liikenteen palvelut auttavat myös vähentämään liikenteen päästöjä.  Monille kehityspoluille on yhteistä se, että uusien ratkaisujen kehittämisen keskiössä on data ja sen entistä parempi hyödyntäminen. On siis paljon hyvää ja jännittävää odotettavissa liikenteen tulevaisuudelta.  

Tulevaisuusennusteissa on kuitenkin paljon epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä, joita ei kannata sivuuttaa. Maailmassa tapahtuneet ennakoimattomat ja suuret muutokset kuten Ukrainan sota, koronapandemia ja Euroopan energiakriisi aiheuttavat huolta tulevaisuudesta. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että esimerkiksi nykyinen energiakriisi on vauhdittanut siirtymää kohti puhtaita energialähteitä. Halvempia ja ekologisempia energianlähteitä on tarjolla ja niitä kannattaa hyödyntää nyt!  

Tulevaisuudessa henkilö- ja tavaraliikenteen kehittymiseen voivat vaikuttaa erilaiset uudet muutostekijät kuten digitalisaatio, liikenteen automatisaatio ja palveluistuminen. 

Liikenteen tulevaisuus globaalissa mittakaavassa on haastava aihe, sillä ihmisten käyttäytyminen ja tottumukset liikenteessä voivat olla todella erilaiset tulevaisuudessa. Ei ole kuitenkaan itsestään selvää, muuttuvatko ihmisten tulevat liikennetottumukset tai asumismuodot vai ei. Nämäkin asiat vaikuttavat liikennemuodon valintaan ja tuovat lisää kysymyksiä esimerkiksi palveluiden tuottamisen suhteen.  

Historiallisen tiedon pohjalta perustuvaa dataa on hyvä pitää tarkasti silmällä, mutta ihmisten käytös ja valinnat muuttuvat ajan mittaan myös, minkä vuoksi historiallinen data ei aina ennusta tulevaisuutta oikein. 

- "Tämä asia pätee ainakin pitkän aikavälin ennusteisiin. Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan myös todella paljon liikenteen tulevaisuuteen. Luonnonkatastrofien määrät kasvavat ja vaikuttavat infrastruktuuriin, mikä taas vaikuttaa ihmisten ajoneuvo- ja asumisvalintoihin. Tämä kaikki on niin erivaiheista ja monimuotoista, että globaalia liikenteen tulevaisuutta ei voi ennakoida varmuudella, mutta kaikki siihen liittyvät skenaariot on käytävä läpi, jotta syntyy ideoita ja hyvää keskustelua", lisää Serkan Tetik, Fintrafficin ekosysteemin, teknologian ja kehityksen päällikkö.  
 
- "Itseohjautuvat autot ja muut kulkuneuvot tulevat olemaan yksi suurista ja jännittävistä muutoksista liikenteen tulevaisuudessa. Voimme sanoa, että ennen vanhaan ajoimme tunnepohjalla, sillä ihmiset ovat ennalta-arvaamattomia kuskeja, jotka saattavat poiketa reiteiltään, kun taas itseohjautuvat liikennevalinnat tulevat ajamaan ratkaisupohjaisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että liikenteestä tulee tehokasta, vähäpäästöisempää ja turvallisempaa", Tetik lisää. 

On tärkeää huomata, että kaikki nämä tekijät voivat vaihdella huomattavasti eri maissa. Näihin ennusteisiin sisältyy tyypillisesti monimutkaista mallinnusta ja analyysia, jotka perustuvat taloudellisiin ja historiallisiin indikaattoreihin sekä kunkin alueen erityisiin kuljetussuunnittelustrategioihin ja infrastruktuuriin.  

Jaa