Skip to main content

Hur kan man genom att utveckla utnyttjandet av data göra järnvägstrafiken smidigare? I Fintraffics verkstäder påverkar vi framtidens lösningar tillsammans

Den 13 december 2023 ordnar Fintraffic den andra verkstaden Intelligent spårtrafik. I verkstaden förs aktörer som är intresserade av järnvägstrafik samman, för att tillsammans skapa ett dataekosystem. I den första verkstaden letade man efter problem i anslutning till data och informationsförmedling som man tillsammans vill börja lösa. I följande verkstad planerar vi hur lösningarna kan främjas i praktiken.

Den 13 december 2023 ordnar Fintraffic en andra verkstad i anslutning till järnvägstrafik under paraplyet Dataekosystem för trafiken. Den första verkstaden hölls den 1 november 2023.

"Via dessa verkstäder vill vi främja samarbetet mellan aktörer som är intresserade av järnvägstrafik och identifiera gemensamma utmaningar och lösningsmöjligheter i anslutning till data och informationsförmedling. Dessutom vill vi förtydliga det lämpligaste sättet att utveckla den gemensamma utvecklingen efter verkstäderna", berättar Heidi Saarinen, direktör för Fintraffics ekosystemtjänster för styrning av järnvägstrafiken. 

"I samarbete med aktörerna inom branschen vill vi främja intelligent trafik, smidig trafik och transport. Liksom även utveckling och utnyttjande av data och digitala tjänster", fortsätter Saarinen.

 

Ett bättre utnyttjande av data ger plats för en enorm potential som just nu är dold

Den första verkstaden hade som bäst över 40 deltagare från sammanlagt 17 olika organisationer. Deltagarna hade sakkunskap om teknik, järnvägsmiljö och trafikbranschen samt om data.

Under verkstaden utfördes bland annat grupparbeten för att skapa en gemensam syn på utmaningarna och möjligheterna i nuläget. Tillsammans hittade man problempunkter som man kan börja lösa tillsammans. I arbete inom grupperna funderade man också på vilken effekt man kan uppnå genom att lösa problem och om problemen är värda att lösa. 

"Deltagarna identifierade många utmaningar på olika nivåer i nuläget, såväl i fråga om informationsdelning, datakällor, verksamheten inom det operativa järnvägsfältet som i anslutning till systemarkitekturen", säger Ida Jokela, chef för kundupplevelse vid Fintraffics styrning av järnvägstrafiken.   

"Vi ser en enorm potential i att bättre utnyttja data och information mellan olika aktörer. För närvarande utnyttjas endast en del av potentialen.”

"Utifrån diskussionerna i verkstaden uppstod ett tydligt behov av regelbundet samarbete i anslutning till järnvägstrafikens data, information och utveckling av tjänsterna. Diskussion behövs inom flera olika ämnesområden och ur olika synvinklar. Härifrån är det bra att fortsätta till den andra verkstaden för att precisera det vi kom fram till i den första verkstaden", konstaterar Heidi Saarinen.

 

I den andra verkstaden söker man lösningar och planerar det fortsatta samarbetet

Arbetet för att främja intelligent järnvägstrafik fortsätter i den andra verkstaden där man tillsammans planerar praktiska lösningar på de utmaningar som identifierades i den första verkstaden. Dessutom funderar man på målen för ekosystemsamarbetet inom järnvägstrafiken och samarbetssätt som är lämpliga för fortsättningen. 

Verkstaden hålls via Teams den 13 december 2023 kl. 13–15. 

Ingen förhandsanmälan behövs för verkstäderna. Det räcker med att du har en länk till inbjudan. Mer information och möteslänkar som kan laddas ner i den egna kalendern finns på Fintraffics webbplats: 

https://www.fintraffic.fi/fi/liikenteen-ekosysteemin-ajankohtaista

Välkommen! Vänligen förmedla också informationen vidare i era egna nätverk! 

Fintraffic ansvarar för styrningen och hanteringen av järnvägstrafiken, flygtrafiken, vägtrafiken och sjötrafiken. Utöver trafikledningstjänsterna producerar vi digitala tjänster samt aktuella och öppna data och trafikinformation för aktörer och slutanvändare i trafikekosystemet.

Dela