Skip to main content

Kolla sportlovets vägtrafikprognoser och undvik rusningstopparna

Den traditionella sportlovsperioden börjar igen när skolornas sportlov som vanligt rullar på i tre omgångar vecka 8, 9 och 10. På landsvägarna syns semesterperioden särskilt som en ökning av trafiken från söder till norr. Övningen Nordic Response 24 syns särskilt i form av ökade trafikmängder i Västra Lappland. Framförhållning spelar en viktig roll för att trafiken på landsvägarna ska flyta så säkert och smidigt som möjligt.

"Under de kommande sportlovsveckosluten är vägtrafiken livlig, så det är bra att reservera mer tid för resan än normalt. Säker trafik förutsätter alltid samspel, så vi ser till att hålla ett ordentligt säkerhetsavstånd till bilen framför oss – även i köer. Vi låter dessutom bli onödiga omkörningar och fokuserar på att trafiken ska löpa tryggt för att undvika onödiga olyckor eller nära ögat-händelser", påminner Eero Sauramäki, enhetschef vid Fintraffics vägtrafikcentral.

Trafikprognoser från Fintraffics vägtrafikcentral 

Fredagen 16.2. och lördagen 17.2. förväntas bli de livligaste dagarna för sportlovssäsongens utresetrafik, när de från huvudstadsregionen, Egentliga Finland och Satakunta åker på semester. Trafikmängderna börjar öka redan på fredagen efter kl. 12 och tidvis kan det förekomma köer särskilt på huvudstadsregionens utfarter samt på riksvägarna 4, 5 och 9 ända upp till Jyväskylä och S:t Michel. Även för söndagen 18.2 förväntas större trafikmängder än normalt för en vintermorgon, även om utresetrafiken då blir måttligare än under de föregående dagarna. Även i närheten av turistmålen i norr är det bra att förbereda sig på köer särskilt under fredagen och lördagen.

Ombyte det andra veckoslutet: Lördagen den livligaste dagen i trafiken

När de från södra delarna av landet återvänder hem från sina sportlov, åker Mellersta Finland iväg. Fredagen 23.2 är returtrafiken på vägarna i Södra Finland som störst och i Mellersta Finland är både utrese- och returtrafiken stor. Veckans livligaste dag är dock först lördagen 24.2 och trafiken norrut är riklig särskilt på riksvägarna 4, 5 och 9. I trafiken söderut ökar trafikmängderna ännu söndagen 25.2, men torde ändå vara mindre än under lördagen. På söndagen rör sig mest trafik på riksvägarna 3, 4, 5 och 9. Även i närheten av turistmålen i norr är det bra att förbereda sig på köer särskilt under fredagen och lördagen.

Den tredje trafiktoppen utlovas i norr genast i början av mars

Den sista trafiktoppen under sportlovssäsongen infaller under det första veckoslutet i mars, då föregående veckas semesterfirare åker hem och norra och östra delarna av landet tar sportlov. Fredagen 1.3 och söndagen 3.3 är trafiken livlig i norr särskilt mellan Uleåborg och Kemi och Rovaniemi (rv 4) samt mellan Uleåborg och Kuusamo (rv 20).

Övningen Nordic Response 24 syns i Lappland

I sportlovstrafiken i norr är det bra att vara förberedd på att Försvarsmaktens styrkor som deltar i övningen Nordic Response rör sig på vägarna i Västra Lappland. Särskilt när deltagarna ska ta sig till övningen och avlägsna sig från den (29.2–5.3 och 14–17.3) kan trafiken överbelastas på huvudvägnätet även i närheten av sportlovsdestinationerna i Västra Lappland.

Det förekommer rikligt med turtrafik till övningen på de norra vägavsnitten 29.2–5.3:

  • Väg 4 och 21 från Uleåborg norrut 
  • Väg 79 från Rovaniemi norrut 
  • Väg 80 från Sodankylä till Kittilä
  • Väg 93 från Palojoki mynning till Kivilompolo
  • Vägarna 21 och 93 mellan Kolari och Enontekis

Specialtransporter, dvs. breda transporter, rör sig under perioden 2–5.3 längs ovan nämnda rutter. Dessutom kan trupper från södra Finland tidvis överbelasta trafiken på vägarna 4 och 92 under perioden 1–2.3. 

Övningarnas returtrafik 12.3–17.3 koncentreras till samma vägavsnitt som turtrafiken. Över hälften av returtrafiken kommer att röra sig på väg 4 och tyngdpunkten ligger på vägavsnittet Karigasniemi–Enare–Saariselkä. Specialtransporter rör sig 12–15.3 på sträckan Enontekis–Muonio–Kittilä–Sodankylä.

Mer information om övningen finns på Försvarsmaktens webbplats: Nordic Response 24 - Försvarsmakten 

Framförhållning för sportlovstrafiken

Det är bra att förbereda sig för sportlovstrafiken, och det är i synnerhet bra att kontrollera trafiksituationen och väderförhållandena på den egna rutten på förhand.

”Resorna norrut är ofta långa, så kom ihåg ordentlig vila och tillräckliga pauser under körningen. Det är också bra att planera rutten på förhand. I tjänsten Fintraffic Trafikläget kan man till exempel bekanta sig med vägvädret på den egna rutten, trafikmängderna, olika trafikstörningar eller till exempel var det finns laddningsstationer för elbilar", fortsätter Eero Sauramäki.

Under resan kan man dessutom följa informationen om trafiken och förhållandena på den egna rutten mobilt i den avgiftsfria Fintraffic Mobil, där man också kan få automatiska push-meddelanden om olika störningar och varningar i trafiken.

Fintraffic önskar dig ett tryggt sportlov ute på vägen!

Dela